Thursday, December 31, 2009

What a quiet day today...

Besok dah New Year, rasa macam kejap je..since most of Japanese are celebrating the coming new year's day, ramai dah balik ke Japan pun. All my 3 bosses takde kat sini, yang tinggal untuk monitor staff cuma supervisor je, which I called her Ms. Kek. Sebab tu department aku senyapp je..Department sebelah pun senyap sebab ramai bercuti. Eh, tak nak tanya ke kenapa aku boleh tau department sebelah takde orang? Sebabnya ialah..setiap department kat floor aku ni dipisahkan cuma dengan partition yang separuh je..jadi kalo orang department sebelah punya hp berbunyi lagu King Kong ke Mission Impossible ke apa ke, aku boleh dengar...Apa yang diorang cakap pun aku boleh dengar.hahaha...



Sedar tak sedar, dah 4 weeks aku kerja sini. Langsung tak sedar yang masa begitu cepat berlalu. Aku rasa macam semalam je baru start kerja. And yet, I'm getting used with SHARP's environment, the people, the facilities and the places. Dah tak kekok macam dulu. Masa baru-baru dulu, aku hampir termasuk tandas lelaki, sebab tandas lelaki dengan perempuan dibezakan dengan lorong berlainan je. Selamba je aku masuk lorong pertama, padahal tandas perempuan kat lorong kedua.hahaha..foolish betul masa tu. Nasib baik takde orang nampak..Aku pun dah more comfortable dengan job scope aku walaupun masih banyak yang aku belum belajar. Hopefully sempatla aku belajar during my probationary. Aku pun berharap supaya records aku semua baik. So far tak pernah aku datang lambat atau MC. Cuma pernah sehari je EL sebab Shariff masuk hospital. Tu pun disebabkan takut rekod buruk, cepat-cepat aku mintak letter of confirmation from Dr. Wong yang mengatakan Shariff masuk di sini dan aku guardian dia, then terus fax ke office. Pheww..!


Sepanjang kerja kat sini, semua colleagues aku baik and friendly dengan aku, cuma time busy diorang memang betul-betul serious..But being within Japenese bosses, buat aku segan nak berborak lama atau kuat. Even aku tak pernah allow my friends or family to call me via my office phone. Kalau nak call pun guna handphone je. Talking about handphone, my Nokia N95 has become totally wrecked! Why? Tanyalah Shariff apa yang dia buat..hahaha...boleh pulak aku bagi dia dengar lagu hippo, then tiba-tiba dia gigit and baling ke bawah tangga...hancur terus! Tercabut semua button semua..menangis aku tengok n95 aku tu...ehehe..takdelah..aku yang berhati batu ni nak nangis? heheh...tak nangis, tapi gembira je sebab ada can beli handphone baru.. :-p

Mentioning about colleagues, yang banyak bagi teguran dan nasihat adalah seniora-seniora team aku..coz they have been working here for a long time, and are totally used with all those 3 bosses' attitude. Paling aku takut dengan Boss Tengah, coz according to Kak Sal (my senior), Boss Tengah ni lah yang akan evaluate performance kita untuk kenaikan gaji, bonus etc. Aku memang perasan pun dia selalu perhatikan kegiatan staff-staff dia..even senior-senior aku kat sini pun tak berani nak buat kerja-kerja lain kalau dia ada..nak surf internet?Jangan harap la beb..kalau terdesak pun, bukak internet dalam window cikenittt jee...hahaah...I did that once.. :-p Nakal betul aku..heheh. The other 2 bosses, tugas diorang lain. Takde kena mengena dengan kegiatan staff, tapi semua related dengan kerja.

Ah..lambatnya nak habis probation..lagi 2 bulan..eh 2 bulan?Actually tak lama..sebabb...1 bulan yang aku lalui ni pun aku tak sedar begitu cepat sekali masa berlalu. :-)

Wednesday, December 30, 2009

Pengalaman semasa mengandung...

Masa mula-mula mengandung, aku selalu kena cirit birit..tak taula kenapa. Nak kata salah makan,tak jugak,tapi sensitif betul perut aku masa tu. Risau betul kot-kot dehydration tu boleh effect baby, mana tau baby jadi kecut ke apa ke sebab tak cukup air.. Tapi Alhamdulillah, semua ok je..

Early pregnancy, aku pegi checkup kat private, tapi lepas tu tak tahan dengan charge mahal, aku cuba alternatif pulak, try kat klinik desa nearby rumah aku. Tu pun nasib baik aku baru tau yang klinik desa rupanya untuk orang mengandung, sebab sebelum ni aku ingatkan klinik desa ni macam klinik-klinik gomen yang biasa, yang bagi ubat demam etc..rupanya tak, klinik desa is klinik yang dikhaskan untuk checkup ibu-ibu mengandung dan jugak baby/kanak-kanak, dan ditempatkan di kawasan-kawasan perumahan atau perkampungan, while klinik kesihatan (yang aku terconfuse sebagai klinik desa) adalah klinik kesihatan yang akan ditempatkan di setiap daerah dan more general untuk orang sakit demam etc..untuk masuk hospital, kena ada referral letter dari klinik kesihatan, kalau takde, takbleh senang-senang masuk..But untuk case Shariff, aku dapatkan referral letter dari specialist kat private, nanti boleh masuk hospital,cuma kena bayar mahal sikitla, but it is hassle free..tak leceh macam klinik gomen..Aku scan jantina baby pun di klinik kesihatan jugak coz klinik desa takde equipment tu.

Untuk area rumah aku, kitorang kena pergi klinik desa Kampung Pasir, di mana di klinik tu, aku berkongsi jugak dengan minah-minah Indon yang aku kata kurang ajar dan muka tebal tu..klinik Kesihatan yang berdekatan rumah aku pulak, ada kat Keramat, bersebelahan klinik gigi gomen. Kat klinik desa, takde ultra scan nak tau jantina ke apa ke, yang ada cuma baby's heartbeat scanner je..bunyi heartbeat baby kalau gune benda alah tu MasyaAllah kuat gila..DEGUP!DEGUP!DEGUP! Patutlah bahasa Melayu panggil heartbeat tu DEGUPan jantung.hehehe...

Mula-mula checkup kat private, aku selalu pergi kat Dr. Ashar (Hospital Ampang Puteri), but the main reason kenapa aku stop pergi sana is BECAUSE kena tunggu berjam-jam, ramai sangat-sangat orang. Untuk pengetahuan korang, wife Dr. Ashar pun gynae jugak, office diorang in one clinic tapi bilik berlainan. Wife Dr. Ashar ni tak silap aku nama Dr. Jamilah, pengerusi MERCY (yang aid mangsa-mangsa tsunami kat Acheh dan selalu pergi aid mangsa-mangsa perang kat Pakistan, Afganistan etc)...Bayangkan dalam satu clinic tu bercampur-campur patient Dr. Jamilah and Dr. Ashar....most of the time, Dr. Jamilah akan passkan patients dia kepada suami dia, sebab dia selalu busy dengan agenda MERCY. Jadi bayangkanlah baper lama kena tunggu daaa...mula-mula dulu aku teringin jugak nak beranak kat Ampang Puteri under Dr. Ashar, tapi bila mengenangkan kos bersalin kat sana yang almost RM3000 untuk bersalin normal, then dengan kesibukan Dr. Ashar tu, tak jadilah! terus cancel niat tu..lagipun Kak Dah dulu pernah cakap yang masa dia beranakkan Iffah kat Ampang Puteri under Dr. Ashar, yang sambut baby and attend dia dalam labour room semua nurses je, Dr. Ashar cuma datang untuk jahit luka bersalin tu..ish..tak kose la aku kalau camtu, bayar mahal-mahal untuk consultation semua, tapi masa berkualiti dengan Dr. Ashar nanti seciput je dapat..

Then, aku mintak pulak pendapat Kak Ida (sis in law)...dia recommend Dr. Marlek (Ampang Puteri jugak)...ok,then aku pun tukar doctor. Mula-mula nak register dengan Dr. Marlek dulu, assistant Dr. Marlek tanya aku kenapa aku nak tukar doctor, aku cakapla yang aku tak larat nak menunggu kat bilik Dr. Ashar, too crowded and the fees are expensive. Dr. Marlek pun ada tanya aku soalan tu jugak..aku tanya dia balik, kenapa tanya camtu?Tak boleh tukar doctor ke? Dia kata bukan camtu, boleh tukar, tapi takut timbul konflik sebab aku kiranya masih patient Dr. Ashar la..aku cakap lah terus terang yang Dr. Ashar mahal, maybe because of the Datukship depan nama dia kot. He just nodded.

Dr. Marlek punya checkup very comprehensive, which made me very satisfied. Scan and examine briefly, discussion and explanation pun very brief...mahal tak mahal, murah pun tak murah, just mid-range fees dia..first time pergi aku kena RM 70..Dr. Ashar dulu aku kena sampai RM120 untuk each visit..mahal nak mampus..Second time dengan Dr. Marlek, aku bayar about RM 60..tapi puas hatilah..then what made me switch the checkup process at klinik desa? Sebab aku tanya Dr. Marlek, boleh tak dia jadi visit doctor untuk aku beranak kat Hospital Ampang? Dia kata, diorang tak allowed untuk jadi visit doctor sebab hospital-hospital tu dah ada doctor sendiri..aisey...dia suggest aku beranak kat Ampang Puteri je, then aku kata, kalau beranak biasa aku mampu, tapi if anything happens, kena caesar ke apa ke, aku takut tak mampu nak bayar sampai RM6000..masa aku pregnant tu, Kak Ida pun tengah sarat mengandung 8 bulan, but unluckily, dia kena Caesar . She was under Dr. Marlek. Kak Ida ada bagitau aku yang dia suka under Dr. Marlek sebab Dr. Marlek biasanya akan bagi sokongan penuh untuk beranak normal dan hanya kena bedah kalau betul-betul ada komplikasi serius je. Why aku takut kena bedah? Sebab Kak Mina dah 2 kali kena bedah dengan Dr. Asmah kat Hospital Damai @ Taman Melawati..kena bedah pun bukan sebab ada serious complication, tapi memang sebab hospital tu buat duit dengan meng'caesar' orang..masa Kak Mina beranak dulu, on the same day, 99% perempuan yang beranak kat situ kena bedah..Aku pernah terbaca dalam KOSMO tahun 2006 yang Hospital Damai memang suka caesar orang walaupun takde complication sebab diorang buat duit dengan cara tu..gila!sakit hati! Sekali caesar dah RM 6000, kalau ada 20 patients??Tak ke dalam satu hari tu diorang boleh buat RM 120,000?

With Kak Ida punya recommendation, and with Dr. Marlek punya professionalism, masih tak cukup untuk menyakinkan aku beranak kat swasta untuk 1st baby ni...Jadi, reluctantly, aku pun stop check up dengan Dr.Marlek walaupun aku memang suka kalau dapat under dia. Then aku switch to klinik desa, 1st time pergi klinik desa macam orang bodoh, aku dok tercongok tunggu orang panggil number..sedangkan kat situ, dioarang akan panggil number kalau number tu attach dengan kad ibu atau IC. Lama jugak aku menunggu lepas amik nombor, hampir 1 jam..tiba-tiba tergerak pulak hati nak tanya nurse kat situ, camana nak checkup ibu mengandung..tiba-tiba dia bagitau aku yang hari aku pergi tu bukan untuk checkup ibu mengandung, tapi keesokkan harinya..ceh!bengang betul aku! Dahla sakit belakang duduk tercongok lama, pastu kena balik, then datang besok pulak!ceh!ceh!ceh! Bila dah tau prosedur semua, aku pun keesokkannya bawakla IC, surat nikah dan bil elektrik ke klinik tu..masa aku pergi tu ramai betul orang..lama menunggu..almost 2 hours..dah nama pun gomen, mestilah lama kan?Tapi aku suka sebab nurse dia semua baik-baik..takde pun yang kasar...Setiap kali pergi aku akan check berat badan, tinggi, tekanan darah, heartbeat baby dan dibekalkan dengan vitamin-vitamin. The last trisemester tu, nurse memang ada bagitau yg Hb (hemoglobin) aku rendah, which resulting in darah cair and will affect the delivery process. Dia suruh makan banyak hati ayam, hati lembu, vitamin B dan jugak sayur-sayuran yang banyak zat besi. Time tu aku tak terpikir pulak yang darah cair ni bahaya..Bahaya kenapa? Sebab darah cair nilah yang menyebabkan aku tumpah darah! Tu pun nasib baik aku tak mati...Itu yang sampai 3 beg darah masuk dalam badan aku..

Walau macamanapun, aku memang suka kat Hospital Ampang, dah rasa attached kat situ, even nurses and doctors kat sana pun masih ingat pada aku dan Shariff..why? Sebab agaknya aku duduk lama kat sana after bersalin, dan 2 kali Shariff masuk sana, jadi diorang memang ingat. hahaha..Oh, berbalik pada cerita suka kat Hospital Ampang, aku sukakan kebersihan hospital dia, kelengkapan, nurses and doctors sana dan jugak environment dia..very clean..and not too crowded. Cuma yang aku kureennngg sikit ialah dia punye policy. Very strict. Nak bawak anak turun bawah beli paper pun tak bagi. Apola..takut aku bawak lari ke?Tapi itu kan anak aku..oh, maybe diorang takut aku lari tak bayar bil kot..hehehe..Alah, tapi bil dia baru RM 48.. Masa 1st time Shariff masuk sana, bil Sharif Rm 4.50 je untuk 7 hari..Terkejut badak betul aku..hahaha..Yang second time ni jadi RM 48 sebab Abe kata, aku transfer case Shariff dari private ke gomen, sebab tu diorang charge extra expensive. Expensive pun baru RM 48..nak ketawa betul..itupun masih ada orang lari tak nak bayar bil..Macam Abeyi cerita, kawan dia punya wife beranak kat Hospital Kuala Lumpur (HKL), lari tak bayar bil RM 15..bukan sebab tak mampu, tapi sebab seronok dapat mengalami perasaan lari tak bayar bil tu..hahahahah..gelak besar betul aku..eh by the way, aku masih ada hutan RM 1.50 dengan Hospital Ampang untuk kos bersalin dulu..hahaha..Tapi aku tak lari tau, cuma masalah aku ialah aku selalu terlupa..hehehehe.. :-p

The last trisemester tu, aku gila betul makan desserts...Asyik nak makan kek, gula-gula, makan kat luar...The morning aku start keluar darah bersalin tu, sempat lagi the night before pergi makan Molten Lava Cake dengan Kak Dah and the gang kat Chilis KLCC. hahaha..Guess what? Aku menghabiskan 2 bijik molten lava cake tu..gila! Kak Dah kata, ni sebab balun 2 bijik la Shariff tiba-tiba nak keluar walaupun masih awal seminggu..hahaha..Tapi biasalah, masa mengandung semua benda kita nak makan, tapi lepas dah beranak, hormon dah kembali stabil, perasaan nak makan 'semua benda' tu dah takde..heheh..cuma masalah aku sekarang ialah macamana aku nak kurangkan kuantiti makanan yang aku ambil masa fulltime breastfeeding Shariff dulu? Dulu makan banyak pun, aku tetap akan maintain kurus, sebab kalori burnt a lot by breastfeeding...But now?? Aku cuma breastfeed pagi sebelum pergi kerja dan petang selepas balik kerja dan malam sebelum Shariff nak tido..so where will all the calories I took go? Pergi jadi lemaklah! Tu yang dah macam bumper gajah bontot aku ni..hahaha..oopss! :-p

Tuesday, December 29, 2009

It's not about love anymore Part 2

Hmm...bila dah biasa duduk jauh, aku dah tak rasa apa-apa sangat bila sekali lagi berjauhan dengan Janik sekarang. Cuma yang aku risaukan, takut Shariff tak kenal ayah dia sebab ayah dia asyik takde je depan mata dia, mungkin dia akan lupa mana satu ayah dia ni.

Tak sangka betul sekarang Shariff dah 13 bulan. Rasa macam baru je lahirkan dia semalam, sebab aku masih ingat lagi perasaan sentuhan pertama aku dan Shariff, betapa lembutnya kulit dia, betapa kembangnya muka dia, dan betapa merah dan comelnya anak aku sorang ni masa baru lahir dulu..Aku masih ingat lagi detik-detik aku menangis sebab tak dapat nak keluarkan susu bagi Shariff minum, masih ingat lagi macamana luluhnya hati aku tengok dia ada dalam NICU (ICU untuk baby), dan betapa gembiranya bila dah dapat menyusukan Shariff...

Saat bersalin dulu saat yang paling mencabar bagi aku, sebab suami tiada di sisi..Semua aku kena buat sorang..Takde sapa yang teman aku dalam labour room..Bila tengok orang lain, semua ada suami di sisi.. Pulak tu, masa berpantang pun aku sorang-sorang, time tu Kak Dah kerja lagi dengan Mr. Beck..tapi nasib baikla dia duduk rumah mak time tu, and after 1 week, Makcik Ton balik dari bercuti kat Indonesia. Jadi sempatla Kak Dah masak untuk aku, and Makcik Ton pulak serve and bakar tungku untuk aku..kalau takde diorang,tataula apa yang aku boleh buat. Kak Dah jugakla yang jadi tukang tidurkan, dodoikan,cuci berak and mandikan Shariff masa Shariff baru lahir dulu..sebab aku tak reti buat semua tu, lagipun sakit jahit belum hilang. Mungkin sebab tu Kak Dah is soo attached to Shariff until now.

It's not about love anymore..tapi persefahaman dan tanggungjawab tu yang penting...perasaan cinta yang konon hebat gila masa belajar dulu takkan membawa ke mana kalau belum belajar untuk jadi bertanggungjawab. Sebab tu ada pasangan yang bercerai berai walaupun baru setahun jagung usia perkahwinan, padahal masa bercinta dulu bertahun-tahun bagai nak rak. Redah gunung berapi pun sanggup. hahahah..ingat tak kisah Beego & x-wife dia?Bukan ke diorang bercinta dulu bagai nak rak sampai 7 tahun, lastly, tak sampai 10 hari dah failkan perceraian.

Hmm..aku memang takut kalau hal-hal macam tu terjadi. Selagi belum duduk serumah, belum belajar dan rasa bagaimana rupa beban berumahtangga, belum rasa macamana beratnya nak jaga anak, bayar utilities, bayar itu ini, macamana nak bahagikan duit untuk savings, perbelanjaan etc, aku rasa hidup berumahtangga tu belum lengkap. Aku memang nak sangat kalau kitorang boleh hidup sendiri, cari rumah sendiri and hidup macam pasangan suami isteri yang lain. Tapi kalau dah sorang ke hulu, sorang ke hilir, macamana? Aku risau jugak kot-kot kat Cameron tu nanti Janik terjumpa dengan perempuan lain ke, ada orang ngorat dia ke walaupun perut dia macam beruang, tu semua memang buat aku risau...Bukan boleh percaya kalau dah duduk sorang-sorang kat sana. hahaha...But aku sendiri belum ready nak berhenti kerja baru ni..Aku harap later on, dia akan duduk kat KL, terbukak hati nak cari rumah sendiri kat sini, and kerja kat sini.

to be continued..

It's not about love anymore...

Hmm...macamana aku nak start telling this story? Okay, let's begin with... I had a discussion with Kak Dah about life aku dengan Shariff and Janik. Aku meluahkan perasaan dan keluhan aku pasal hubungan yang jauh antara aku & Shariff and Janik... The only thing Kak Dah kata, bila hidup berumahtangga ni, it is not about love anymore which makes me have a second thought of being separated again...

Why aku meluahkan kat sini? Sebab yang baca pun cuma sahabat-sahabat aku je, and this kind of story is also related to Pojan early's marriage. Pojan mesti gabra,eh related apasal pulak ek?hehehe..takde papelah pojan, yang relatednya cuma hubungan yang jauh antara suami dan isteri di awal perkahwinan. :-)

Mula-mula kahwin dulu, aku dengan Janik akan duduk bergilir-gilir kat rumah parents aku di Taman Melawati dan jugak parents Janik di Kajang. Since aku dan Janik kerja di dalam area KL, we spent more times in Melawati, while on weekends we will spend our time in Kajang. But kalau Janik kena kerja on weekend, we wouldn't go back to Kajang.

Early marriage, aku tak datang period for about 2 months. Last datang period pun masa bulan 11 which was on the month of our marriage. Dec - Feb 2008 I didn't. Aku ingat dah pregnant la masa tu, tapi bila check, rupanya tak. In the meantime, aku masih bekerja di Zul Rafique & Partners ( a legal firm) dan on February 2008, aku masuk hospital Ampang Puteri sebab pundi kencing bengkak dan gastrik. Masa masuk hospital tu, doctor nak buat x-ray, tapi aku bagitau doctor yang aku dah 2 bulan tak datang period, dan aku risau kalau-kalau aku pregnant, so what will happen if i proceed with the X-ray? Doctor pun cancel dengan X-ray process tu. Dia kata, dia tak berani jamin IF aku pregnant, kandungan aku akan sempurna, sebab mostly, orang yang buat X-ray, then tiba-tiba tau dia pregnant, biasanya diorang terpaksa gugurkan kandungan pada bulan ke-3 atau ke-4 sebab kandungan deform. Takut betul masa tu...Tapi bila check air kencing, aku memang tak pregnant, tu yang hairannya. Blood test pun negative.

After follow up the next month, aku sakit perut lagi, then doctor Shuib (the same doctor yang attend aku masa masuk ward on February) tanya samada aku dah period ke belum. Aku cakaplah belum..then doctor suruh aku pergi buat lagi sekali blood test. Masa tu aku dah cakap dalam hati, eleh tak pregnant la..Sementara menunggu result blood test, dia suruh aku pergi jumpa gynae, Dr. Ashar who is his best friend. Bila pergi ke bilik Dr. Ashar, mak oiiii ramainya orang...Semua perempuan pregnant. Aku nak buat apa kat sini, aku bukannya pregnant..ceh..takpelah tunggu jelah..Lama betul aku kena tunggu.

Then, few hours later ('few hours later'?Imagine berapa lama aku menunggu kat bilik Dr. Ashar), Dr. Shuib call aku via Dr. Ashar's extension, and informed the good news that I am pregnant.. What? Aku terjerit happy gila.."Hah, saya pregnant?" Dahla suara aku kuat sebab terkejut, lagi aku terkejut sebab semua orang pandang aku..Aduii..malunya...eh helo, orang lain pun pregnant jugak, tapi takdelah sampai menjerit macam ko..hahaha....aku dapat rasakan yang aku telah mendapat semangat baru..oh..rupanya aku pregnant..cepat-cepat aku kongsi kegembiraan tu dengan Janik and sister dia.hehehe...seronoknya time tu..Aku dapat rasakan muka aku panas sebab darah mengalir membawa spirit of the joy.hehehe..

Blablabla..semua ucap tahniah..aku pun seronok sangat..bila dah confirm, barulah aku senang hati.

Then sometime in March, Janik cakap dia dapat offer kerja kat Dubai with his friends who will be in the same team with him. Dia tanya pendapat aku, aku cakap ok je, tapi boleh ke dia tahan kerja tempat orang, jauh pulak tu, takde sesapa, kalau sakit ke apa ke macamana? Then dia kata, dia terpaksa berkorban untuk senangkan famili..On second thought, I would say yes, tapi bila memikirkan kandungan yang baru mencecah 2 bulan, aku rasa teramat berat, tapi perasaan tamak tu honestly ada sebab gaji yang dia akan dapat besar jugak, almost triple the salary dia dapat kat sini. Discuss punya discuss, I said yes..takpelah, biar dia carik pengalaman kat tempat orang, balik Malaysia nanti harap-harap dengan pengalaman tu, bolehlah dia dapat kerja yang lagi baik..

Aku ingat lagi masa kat KLIA, betapa aku menangis sebab tiba-tiba terpaksa berpisah dengan dia..mak dia pun menangis sebab sedih memikirkan anak yang terpaksa merantau nak mencari rezeki...Banyak kali aku cium dan peluk dia sebab sedih bila memikirkan aku dah takde sesapa kat sebelah aku bangun tidur nanti, dah takde sesapa untuk aku solat berjemaah Subuh, dah takde sesapa nak borak and layan aku, and yang paling utama, dia tak ada untuk berada di samping aku di saat-saat aku mengandung ni. Semua aku kena buat sorang-sorang. Luckily, aku masih ada ibu bapa yang amat penyayang dan sangat mengambil berat kebajikan anak-anak walaupun anak-anak dah berkahwin. Mertua aku pun sangat mengambil berat kebajikan menantu-menantu terutama sekali aku sebab aku menantu perempuan pertama dalam keluarga Janik, pulak tu, sorang-sorang ada kat Malaysia...

Masa mengandungkan Shariff, aku lah sorang-sorang pergi klinik kesihatan buat checkup, masa kat klinik tu, bila tengok perempuan lain semua ditemani suami masing-masing, rasa jealous pun ada, sedih pun ada. Tapi paling aku tak tahan kalau pergi kat klinik kesihatan Kampung Pasir, perempuan-perempuan Indon yang pergi check up most of them are VERY rude. Why??? Sebab bayangkanlah, aku biasanya datang pagi about 7.15 a.m. dah tercongok tunggu depan pintu tu, diorang ni yang datang pukul 7.45 a.m or before clock ticks 8 a.m, senang-senang je tiba-tiba potong queue. Aku sakit hati tak terkata, sampai satu tahap tu aku sound je dan cakap "Hei, dah datang lambat tu pergilah beratur belakang!" Tapi sakit hati betul aku dia wat donno je, muka tebal macam hape, pastu husband dia yang tengah dok menunggu atas motor pandang aku slack macam nak bunuh je. Apa ko ingat aku takut???? Sebenarnya takut gak..hahahaha... To tell the truth, sepanjang aku pregnant, itulah masa yang paling aku panas baran, salah atau silap sikit mesti nak mengamuk sampai Kak Dah fed up dengan aku, apa taknya aku selalu secara tak sengaja terkasar dan kurang ajar dengan dia. Kak Dah selalu kata, "ko ni control la sikit baran ko tu, nanti all attitude ko ni dapat kat anak ko". And the answer is YES. Sharif memang pemarah dan kuat mengamuk.hahahah...Kadang-kadang aku main lepas cakap je tak sempat pikir apa..sampaikan student aku selalu cakap "teacher, why when u become pregnant, u always angry at me?" Aku speechless bila dia cakap camtu.hahahaha..kesian Jasmine. :-)..dah balik Korea pun sambung belajar kat negara asal dia.

Oh, balik pada cerita Janik dah pergi Dubai, first month aku memang tak keruan..asyik menangis je sebab teringatkan dia..jadi penyedih betul. Mak dia pun asyik menangis bila teringatkan anak dia dan jugak aku yang keseorangan. Lepas tu, slowly aku get used dengan keadaan berseorangan tu sampailah saat aku nak bersalin. What was the result of being alone for a long time? The result is... aku dah selesa dengan keadaan berseorangan ni. Dari sampai menjaga Shariff sampailah buat hal sendiri. Bila Janik ada, aku rasa burden pulak sebab schedule aku dah berubah, routine dah berubah dan komitmen pun kena tambah. Yes, aku tau berdosa rasa macam tu sebab Janik tu suami aku, dan aku WAJIB serve dia because dia lah yang paling utama aku taat selain Allah. Tapi itulah kesan jangka panjang hidup berseorangan...Betul cakap Kak Dah, it's not about love anymore.. Love? Tak taulah bila love tu dah pergi, sayang?Of course aku sayang Janik sebab dia suami aku and yet kitorang dah kawan lebih 7 years before kahwin, but commitment? Not yet..Susah untuk aku adapt dengan keadaan baru ni. At the moment, Janik pergi Cameron sebab tolong abang dia business coklat, jadi aku masih sendiri kat KL dengan Shariff. :-) Aku selesa keadaan sekarang... Especially sekali bila dah duduk berdua je dengan Shariff..I think the love has been transferred to Shariff, but tak taulah berapa % ...

Kak Dah cakap dengan aku, Mas, sampai bila ko nak duduk rumah aku, rumah mak abah? It is time ko carik rumah sendiri, cuba hidup sendiri..sampai bila ko nak duduk jauh macam ni dengan Faizal? Marriage is no more about love, but it is about responsibilities.. Macamana kitorang nak tau berat ke tak tanggungjawab menjaga anak sambil bekerja kalau sentiasa duduk jauh antara satu sama lain macam ni? Macamana nak tau beban ke tak beban kalau duit tu kena hulur untuk bayar utilities, keperluan hidup etc? Ahh..semua tu buat aku berfikir...

Aku pernah cakap dengan Janik yang aku nak kitorang duduk rumah sendiri, but Janik kata, at the moment dia tak nak bekerja, dia nak business kat Cameron, and nak bawak aku kat sana kalau business dia doing well..and dia nak aku BERHENTI KERJA. What?Berhenti kerja? Aku baru je start kerja dan baru nak merasa pegang duit sendiri setelah lama berhenti kerja, macamana nak suruh aku berhenti pulak.... Mak aku memang tak bagi aku berhenti (biasalah,dah nama pun ibu, mestilah dia nak kita ada jaminan tetap untuk masa depan), tapi abah kata, kalau suami dah suruh, kenala ikut,mana boleh say NO (biasalah ayah, itu pendapat dia sebagai seorang suami pulak). Urghh..aku plan untuk kerja lama kat SHARP, sampaila aku tua kerepot pun takpe. Banyak benda aku boleh buat dengan duit sendiri, bukan semata-mata mengharapkan duit gaji suami. Aku boleh buat savings sendiri, boleh buat itu,buat ini...And what if anything happen to Janik which makes him permanently disable or lead to death? Apa aku nak buat kalau tak bekerja? And kerja apa aku boleh buat kalau time tu umur aku dah 30+?? Zaman sekarang mana orang nak ambik bekerja ladies 30+ of age.hmm....some companies anggap ladies 30+ above dah tak productive, and in other words, menopos..hehehe...unless masa masa kita quit previous job, title & post kita very high.

later sambung...

Sunday, December 27, 2009

Sharif's new story..

Later aku akan upload gambar aku semasa slim dan ringan seperti kapas sehinggalah sekarang, montel dan berat seperti badak air.hahahahah....dari belakang mesti orang ingat mak badak air yang disguise pakai baju manusia :-p

Tadelah,aku ni exaggerate lebih-lebih pulak..hahahaaha..mesti orang dok pikir, uishh..mesti bontot dia besar gila macam badak air...uish..agaknya mulut dia luas camnela..pastu baper batang gigi tinggal dalam mulut dia?betul-betul macam badak air ke???i cannot imagine kalau badan aku betul-betul gemuk macam mak badak, sekali nganga mulut, haaaa, baper gelen air masuk dalam badan. Kalau Sharif montel takpe, sebab comel.heheheh..

Baru-baru ni, Sharif masuk hospital lagi sebab demam panas, then diagnosed to have Accute Bronchitis. It is similar to Asthma, having difficulty in breathing, tapi bukan sebab saluran pernafasan sempit seperti pesakit Asma, tapi Accute Bronchitis ni disebabkan oleh lendir dan kahak yang terdapat di dalam paru-paru. In fact, according to Kak Dah, Bronchitis may lead to Pneumonia (paru-paru berair).Kesian bila tengok Sharif tidur, berdengkur macam singa. Kuat gila-gila. Lepas tu, kejap-kejap mengigau, menangis, aku rasa sebab badan dia panas and susah nak bernafas. Luckily, duduk kat Hospital Ampang Puteri tu, kesihatan dia semakin baik. Aku pun dah tukar doktor untuk Sharif, Doktor Wong (a lady). Bulan October,masa Shariff masuk hospital Ampang Puteri sebab cirit birit, Dr Lim yang attend Sharif. It's not that I don't like Dr Lim, tapi dia jenis macam gopoh and kalut, and explanation dia is difficult to understand.. Boleh imagine tak, Shariff duduk hospital tu 8 hari with NO improvement at all, and ubat pun makin bertambah, tah hape-hape jenis ubat pun aku tak tau, then bila dah transfer ke Hospital Ampang (goverment) barulah tiba-tiba cirit Sharif makin baik. Dari 20x a day, terus jadi less than 5x a day..rupanya paeditrician kat Hospital Ampang tu suruh aku stop semua ubat yang Ampang Puteri bagi because dia kata, all those medications are not suitable untuk baby umur macam Shariff, which in another word, too strong bebeh,boleh lukakan usus dia, sebab tu dia takde improvement masa duduk Ampang Puteri. hmm..dah nama pun swasta, apa saja yang mendatangkan duit, dia bubuhla..boleh imagine tak bil Sharif selama 8 hari di Ampang Puteri with NO improvement tu, RM 4600.++? Ridiculous!! Nasib baik ada insurance, tu pun aku rasa kalau tiap-tiap bulan Sharif masuk hospital kena bil macam tu, mau bengkrap insurance company ada client macam Sharif. Dari elok-elok nama AIA, jadi ASB (Aku Sudah Botak).hahahaha...

Walaupun selama setahun ni aku membesarkan SHarif tanpa ayah dia di sisi, aku gembira sebab dia membesar jadi baby yang cerdik, alert, montel dan sihat. Thanks to Kak Dah, Iman, Iffah and Makcik Ton sebab banyak sangat tolong aku....Aku pun memang duduk rumah Kak Dah kalau mak and abah balik Terengganu, jadi Sharif memang membesar dan jadi sebahagian dari adik-beradik Iman and Iffah, and yet, Kak Dah, Abg Sham, Makcik Ton and Iman Iffah are soooo attached to Sharif..The bond is strong...

Now Sharif dah pandai berjalan, tapi sayang, walaupun ayah dia dah balik Malaysia, masih tak dapat sama-sama meraikan saat-saat tengok Sharif's first step, sebab sibuk kat Cameron. Hmm..kadang-kadang aku rasa terkilan jugak, tapi nak buat macamana...Banyak sangat progress Shariff yang dia dah miss dan tak dapat tengok, Sharif pun dah start boleh bercakap, panggil bu..bu..bu..ba..ba..ba..ate..ate..ate..(aku rasa sakit kot)..hahaha..tengok pembesaran anak depan mata memang menggembirakan..cuma saat-saat tu tak dapat dikongsi bersama-sama dengan ayah Sharif.

Dapat 1st gaji ni, aku nak belikan Iman & Iffah hadiah sebab rajin jaga Sharif masa aku kerja..hehehe..will think what to give..sekarang belum ada idea lagi..maybe beli something cute yang diorang boleh bawak ke sekolah next year kan?

Yahooo! New year is another 5 days!!

P/S:

Bil kat Hospital Ampang pulak for 3 days, cuma RM 48.00 termasuk laboratory, ambik darah etc..murah kan?In fact, tu termasuk tunggakan RM 5 untuk bulan April masa Sharif masuk situ.hahaha..aku nak ketawa betul tengok perbezaan bil yang ketara tu..sakit hati pun ada..

Friday, December 25, 2009

Sharp working culture

Sepanjang aku kerja kat SHARP, tak pernah aku datang lambat or MC..heheh..aku seronok betul kerja kat sini, tak terkata..compared to my last 2 jobs..and Alhamdulillah, gaji aku kat sini almost double the salary aku dapat in previous job. Actually, masa interview, interviewer tanya berapa expected salary aku, aku cakap dengan terus terang,bahawasanya aku tak tau berapa standard salary untuk position ni, and also, aku cakap, aku tried to do some research in the internet to find the standard range, but couldn't find any...jadi aku berfikir kejap, aku cakap aku mintak RM1800..
Aku pun tak tau kenapa aku mintak RM1800,it was so spontaneous. Then aku nampak the Chinese lady a bit surprised, and also the 3 Japanese guy (when I said 'guy',jangan terbayangkan jejaka Jopun yang hensem2 seperti Takeshi Kaneshiro ye, to tell the truth, the guys are about in mid 40s..hehehe).

Jadi dia pun menulis di dalam kertas interview aku tu..aku pun berfikir kejap, eh RM1800 tu terlalu tinggi ke?Atau terlalu rendah? Aku pun balik dengan hati yang terbuka, takpelah, ada REZEKI, adala tu,takde REZEKI walau bijak camne pun, tetap takde, tol tak? Lagipun bapak aku ada pesan, orang Jepun ni lain sikit, dia pilih kita bukan berdasarkan kebijaksanaan kita ke apa ke, tapi pilih atas dasar EQ dan jugak disiplin kita dan jugak cara pembawakan diri kita semasa berinteraksi dengan diorang.

I was so excited masa Admin dia call aku the next day, cakap aku dah di shortlisted for the job..yeahhooo!! But, excitement tu bertukar tawar sedikit bila dia kata top management sedang membuat pemilihan untuk few candidates. Alamak..ramai ke kena shortlisted..aku dah hopeless..dahlah aku careless tak bagi sijil, tapi nasib baikla dia suruh aku cepat-cepat fakskan @ email sijil-sijil aku tu..maka seperti Superman, dari Kajang (masa tu balik rumah mentua), aku cepat-cepat kemas barang, bagi Sharif makan, then cepat-cepat tinggalkan rumah mentua,drive balik Melawati..sampai Melawati, pergi rumah Kak Dah, cari sijil, bawak pergi Achik (nama kedai fotostat), dan mintak diorang fakskan ke SHARP. It costs me RM1 for each single page., and total aku kena bayar was RM15. Ceh,mahalll!! Tapi, itula dinamakan pelaburan yang berbaloi kerana aku telah diambil bekerja. Alhamdulillah..ini rezeki aku, Sharif dan jugak Janik sebab takkan nak duduk goyang kaki kat rumah menghabiskan duit gaji dia nanti, tol tak? :-)

First day datang kerja, awal gila aku datang, lalu KESAS, sampai sana pukul 7.15 am..alamak, awal lagi ni, pergi makan dulula kat kedai luar Sharp tu.. then aku pun masuk 7.30 am..tapi masa tu parking lot masih lengang, sebab ramai yang belum datang kerja..aku pun duduk tercongok menunggu kat depan entrance tu sampai pukul 8.15 am..orang-orang yang lalu lalang sume pandang-pandang aku..aku rasa malu jugak sebab rasa macam penjenayah yang tunggu masa nak curik barang-barang Sharp.hahahha...tiba-tiba aku nampak pintu entrance tu terbukak, rupanya ada cleaner Bangladesh yang tolong bukakkan, dia pandang aku macam apa..takut betul..hello, aku dah kawin ok?ada anak sorang lagi..so takpayahla pandang-pandang aku..buat aku malu ada la..aku pun duduk kat lobby,dan tunggu lagi sampai pukul 8.45 am..takde sapa yang datang dan tegur aku..tiba-tiba ada sorang pakcik keluar dari pintu Admin, aku pun cepat-cepat tanya, Cik Afifah ada? Oh,staff baru ye?pakcik tu tanya,aku senyum dan angguk je, dia pun cepat-cepat bawak aku masuk Admin room tu...

Masuk je situ, Cik Afifah tu pun bawak aku masuk bilik kecik yang aku mula-mula masuk masa interview dulu (untuk isi borang), then explain kat aku pasal Sharp, working culture, contract etc..bila melihatkan keramahan dia, hilang terus gemuruh aku, she was soo friendly and natural. Lepas tu, masa dia keluar sekejap nak amikkan kasut untuk dipakai dalam building (in Sharp, we have an official white shoes to wear, macam kasut sekolah), aku ternampak la komen-komen yang interviewer bagi pada aku dalam borang interview aku tu..all were good comments, tapi taklehla disclose what was it kat sini..heheh...it will be my secret forever, but reading it, has made me the happiest human on earth :-p


Lepas tu, dia pun tunjuk kat aku offer letter aku..before baca offer letter tu, hati aku berdebar-debar..berapala gaji aku dapat agaknya..sikit ke banyak ke dari yang aku mintak..lepas tu aku pun baca the ayat one by one..bila tiba pada gaji, hati aku melonjak kegirangan..memang tak terkatala..bagi aku gaji yang dia bagi tu aku memang tak bermimpi..hahahha...I was like "what??banyaknyaaa!".....tapi after a while, bila difikir-fikirkan semula, mungkin dia consider aku yang duduk jauh,kos ulang alik,experience in previous job (although none is related to this new job) and etc..the rest cuma mereka je la yang tau :) Alhamdulillah, aku bersyukur gila..lagi aku semangat nak kerja..hahaha...aku teringat bapak aku ada cakap, the difference between local and foreign company is, local company doesn't really care about the staff welfare, but foreign company does. That's why, aku dengar, Japanese company kalau bagi bonus, memang setahun pun tak abis lagi digunakan.hehehe.. Rezeki yang Allah bagi pada aku ni untuk aku dan Sharif..Janik biar dia kerja sendiri. :-p hahahha


Then, about 9 a.m, aku dibawa ke department aku, I had imagine a dull environment, with serious looking people in the department, and the answer is yes, memang pun, my first day memang buat aku stress a bit sebab baru nak kenal kerja baru. But luckily, people in the department are very friendly and helpful. I have 3 boss Jepun, which i call Boss Besar, Boss Tengah and Boss Kecik, one supervisor (the one who interviewed me), and 2 teams (Design and Planner team). Aku di dalam Planner team. Team yang buat User's Manual hanya untuk AQUOS LCD TV sahaja. All those 3 bosses duduk bersama-sama kitorang, with no partition or gap. Yang membezakan diorang dengan kitorang cuma jenis meja dan kerusi sahaja. Boss besar is Director of the department (Product Planning Centre), Boss Tengah is the Manager of the Department, and boss kecik is the Assistant Manager. Any leave or forms will be approved by Boss Tengah. Boss besar selalu ke luar negara. Boss kecik yang akan deal direct dengan these 2 teams.


Satu cara kerja Jepun yang aku tengok, diorang very sistematik. They even have their own working system which is called 5S. And the system must be followed by each individual.


The 5S's are: (credited to Wikipedia)


Phase 1 - Seiri (整理) Sorting: Going through all the tools, materials, etc., in the plant and work area and keeping only essential items. Everything else is stored or discarded.


Phase 2 - Seiton (整頓) Straighten or Set in Order: Focuses on efficiency. When we translate this to "Straighten or Set in Order", it sounds like more sorting or sweeping, but the intent is to arrange the tools, equipment and parts in a manner that promotes work flow. For example, tools and equipment should be kept where they will be used (i.e. straighten the flow path), and the process should be set in an order that maximizes efficiency. For every thing there should be place and every thing should be in its place. (Demarcation and labeling of place.)

Phase 3 - Seisō (清掃) Sweeping or Shining or Cleanliness: Systematic Cleaning or the need to keep the workplace clean as well as neat. At the end of each shift, the work area is cleaned up and everything is restored to its place. This makes it easy to know what goes where and have confidence that everything is where it should be. The key point is that maintaining cleanliness should be part of the daily work - not an occasional activity initiated when things get too messy.

Phase 4 - Seiketsu (清潔) Standardizing: Standardized work practices or operating in a consistent and standardized fashion. Everyone knows exactly what his or her responsibilities are to keep above 3S's.

Phase 5 - Shitsuke (躾) Sustaining the discipline: Refers to maintaining and reviewing standards. Once the previous 4S's have been established, they become the new way to operate. Maintain the focus on this new way of operating, and do not allow a gradual decline back to the old ways of operating. However, when an issue arises such as a suggested improvement, a new way of working, a new tool or a new output requirement, then a review of the first 4S's is appropriate.

A sixth phase, "Safety," is sometimes added. Purists, however, argue that adding it is unnecessary since following 5S correctly will result in a safe work environment. Often, however a poorly conceived and designed 5S process can result in increases in workplace hazard when employees attempt to maintain cleanliness at the expense of ensuring that safety standards are adequately followed.

Sistematik tak system diorang?And aku difahamkan yang system ni dipupuk sejak diorang kecik lagi. Sebab tu Jepun maju dan berdisiplin.

Lunch time, senior aku ajak aku join dia lunch dengan kawan dia. Turun ke kantin, aku ingatkan ramaila orang,rupanya sikit je orang, bila aku cakap 'eh sikitnya orang', kakak tu pun bagitau yang rupanya Sharp punya lunchtime berbeza untuk setiap floor. Aku punya lunchtime is at 12.00 p.m, tapi ada floor yang lunch time pukul 12.10 p.m and 12.20 p.m. Sadly, the lunch time is only for 40 minutes, tapi 40 minutes pun sebenarnya dah lebih dari cukup untuk makan minum dan berborak. Makanan kat kantin tu murah sangat, dengar cerita Sharp subsidize. Bayangkan lunch meal aku tak pernah exceeds RM 3. Sometimes aku ambik ayam, sayur, telur masin and nasi separuh, baru RM 2.50. Terkejut tak? Aku lagi terkejut.hahahaha...Kalau exceeds RM 3 pun sebab aku ambik kari jepun. Kari tu mahal sikit, tapi bukanla mahal sampai RM 5 semangkuk. 40 minutes lunch time is only for Monday-Thursday. Friday pulak macam goverment, break 1 hour 45 minutes. dari 12.45 pm - 2.30 pm. Lega aku, bolehla terbongkang sekejap kat surau ke mana-mana ke..hehehhe..

Working time ends at 6.00 p.m everyday except Wednesday, kitorang abis kerja pukul 5.10 pm. Tupun sebab GM bagi balik awal untuk staff spend time dengan family. And the best part is, every Wednesday ada aerobik. Aerobik??Yes, aerobik! Aku akan join starting next week..hehehe..di dalam usaha untuk menguruskan kembali badan yang dah macam makcik beranak 12 ni.hahahah..

I miss my slim time during confinement and Shariff baby dulu.Ni sejak duduk rumah kak dah la aku gemok. Kak dah pulak kata, ala takpe mas, ko breastfeed, badan boleh maintain. Jadi disebabkan dah disogokkan dengan teori-teori sebegitu, aku pun makanla banyak-banyak for double, triple and quartlet.hahahaha..gila, masa pregnant dulu pun tak makan banyak camni. Masa Shariff fulltime breastfeeding, memangla aku kurus and boleh maintain, sebab masa tu dia belum start makan apa-apa lagi, jadi betullah, kalori aku burn a lot. But since dia dah start makan, I couldn't reduce the quantity I took dulu. Kalau masa dulu aku makan 2 kali tambah, aku tetap akan makan 2 kali tambah, macam dah biasa, and susah nak dispilinkan diri. Hasilnya??hehehehe..badan yang macam makcik Santa Klaus..Kalau aku disguise diri aku pakai baju Santa Klaus, mesti orang akan ingat aku betul-betul makcik Santa Klaus..oh noooo!! Nak tengok tak gambar aku dari kurus sekurus-kurusnya masa pantang, sampai sekarang..dengan pipi yang tembam, montel dan tangan yang debab macam raksasa..oh noooo!!!

to be continued later..hehehe

Thursday, December 24, 2009

I'm Back with new stories!

Hehehe...gelak dulu sampai abis.. :-)

Rupanya dah lama aku terlupa pada diary aku yang satu ni...ni la diari aku masa Janik belum balik lagi..aku teringat pada diari aku ni pun bila Nadiah (sis in law) kata dia baca cerita ngeri aku masa beranak dulu..hahaha..

Lama betul aku tinggalkan diari ni..now planning nak sambung balik la..

First, aku sekarang tengah kerja dengan SHARP Electronics (Malaysia) Sdn Bhd. Baru start pun,about 3 weeks,and still under probation. Second, Janik dah balik Malaysia selama-lamanya, now planning to open his own business. Third, there's a lot of progress Shariff yang aku nak cerita. :-) Tak sedar,rupanya umur Sharif dah menginjak 13 bulan. So fast..and aku? Dari sekurus-kurus kering masa berpantang dulu, now dah jadi tembam setembam-tembamnya sejak duduk rumah Kak Dah. hahaha..

Banyak betul cerita yang berlaku di dalam hidup aku sepanjang aku tinggalkan blogspot ni..dulu bila teringat nak menulis, ada je hal yang membantutkan niat aku tu,alih-alih,lepas tu dah lupa terus..sampailah sekarang..same things happen.

Since Janik balik ke Malaysia, I was planning to find a permanent job. Aku pun search-search dalam Jobstreet, few positions jugak yang aku apply. But aku tak tau la kenapa pulak boleh tergatal tangan pergi apply kat Sharp, mula-mula tu aku just apply suka-suka,sebab tengok position dia macam pelik je,macam tak pernah dengar 'Operation Manual Planner'. Eh,what kind of planner is that?Berkaitan dengan IT ke?Or machinery?Or design? Takpelah,apply jelah, tup2, baru 2 hari camtu aku apply, aku dapat call dari Sharp..terkejut aku..mula-mula aku tak angkat..sapa pulak yang call aku dari number 03-55+++++ ni,malas lah angkat, then tiba-tiba aku teringat pasal Sharp..since aku notice that number yang starts with 5 is from Shah Alam area..aku pun return that call,correct! Betul pun Sharp,but suddenly line putus sebab tak cukup kredit..hahaha..aku pun tak menaruh harapan lagi dah..

Few days later,after weekend dah habis, aku dapat email pulak suruh datang interview on this date blablablabla..eh...aku tanya Janik,boleh ke pergi ni?tapi macam jauh,dia cakap,kalau jauh sangat,nanti penat,kesian Shariff sebab nanti aku balik lambat..but aku cakap nak cuba dulu,sebab aku kata,dia balik Malaysia nanti pun belum tentu dapat kerja terus. Then oklah,aku pun pergi interview..punyalah nervous sebab dah lama berhenti kerja. I was wondering sapalah yang akan interview aku and macamanalah rupa interview session aku tu..

Night before the interview, aku pun sibuk kemas sijil-sijil and all things required for an interview. The next day,aku pergi Shah Alam dengan panduan GPS aku..Alhamdulillah,aku selamat sampai,tapi terlambat pulak.why?Sebab ada accident dekat dengan Bukit Jalil..ciss,time tu pulak dia nak accident..eh tak baik betul aku ni..I was hoping that, that accident is not a bad sign for me on that day..heheh..Walaupun lambat,aku sempat call Sharp bagitau aku lambat datang sebab ada accident. Hopefully by calling them, it shows that aku seorang yang sangat beretika. :-)

Bila dah sampai kat Sharp, dengan darah gemuruh,aku pun masuk building tu,masuk bilik interview kecik,isi borang etc,then ada sorang Chinese lady bawak aku naik tingkat 2 untuk interview..eh berapa banyak bilik interview ni? Lepas tu,dari luar bilik tu,aku nampak ada 3 orang lelaki dalam bilik yang akan aku masuk tu..mak oii..ramai gila nak interview aku..matila camni..mesti sorang ni tanya camtu,sorang ni tanya camni,sorang tu tanya gitu..aku dah gabra..
tapi masuk je bilik,aku nampak muka sorang-sorang macam tak berapa peduli je,hilang jugak gemuruh aku..oh,rupanya Chinese lady yang bawak aku tu la interviewer and translator bagi pihak ketiga-tiga lelaki tadi..kenapa translator?Sebab ketiga-tiga lelaki tadi sumenya orang Jopun. Nasib baik! Sebab yang banyak cakap pun chinese lady tu je..heheh..tiba-tiba je aku rasa confident. Blablablabla..interview session aku berjalan dengan lancar..aku pun gembira sebab berjaya melalui interview tu dengan tade rasa takut-takut atau nak terkencing..heheh..by the way,ada sorang kakak yang masuk dalam bilik interview tu,dan duduk sebaris dengan interviewer tu,rupanya senior staff kat situ..and dia duduk depan meja aku sekarang..hahah..and kakak tu muka serius gila..tapi kelakar betul rupanya. Dia suka betul ketawa,makan kek coklat,and macam-macam jenis makanan ada bawah meja dia..unbelieveable betul..tak padan dengan air muka dia yang serius tu..hahahah

Hari ni interview,besoknya aku dapat call suruh faxkan sijil-sijil aku..rupanya aku terlupa nak bagi and tunjuk diorang sijil-sijil aku..tapi itulah yang dinamakan REZEKI,dalam careless2 aku macam tu pun,aku berjaya jugak diambil bekerja dengan diorang..

Memang seronok gila bila dah kerja dengan SHARP,mula-mula first day masuk tu,aku rasa a bit stress sebab aku tak tau apa kerja diorang..rupanya kerja aku buat user's guide (dalam bentuk buku,foldable etc) untuk AQUOS LCD TV Sharp yang akan dikeluarkan dalam pasaran malaysia..banyak dah aku belajar, this job is not easy,but not very difficult,but must be detail-oriented je..and very meticulous. Lama kelamaan aku makin suka dengan job aku..walaupun bekerja dengan company Jepun ni culture lain sikit,very strict,but aku enjoy sangat environment dia.

Oh yes,talking about Japanese working culture, since bapak aku banyak deal dengan orang Jepun masa zaman muda dia dulu, ada jugak dia bagitau aku yang staff and boss duduk dalam area yang sama,no boundaries between staff and boss such as directors,managers,assistant managers etc..yang duduk dalam bilik cuma General Manager sahaja. so,all those CEO,CFO ke apa-apa ke,duduk sama dengan staff,jadi dari situla boss-boss ni boleh tengok performance pekerja directly, sapa yang main,sapa yang kuat tido,sapa yang rajin,malas etc..nak ke boss-boss orang Malaysia buat camtu?Jatuhla ego beb..hahaha..jatuh standard..sebab tu dalam Malaysian working culture,especially government, sapa yang kuat kipas atau cuci kasut tu, cepatla dia naik pangkat walaupun boss duduk kat bilik hujung,and dia pun malas macam hape,tapi asalkan kipas dan cuci,naikla pangkat and gaji.heheh

later la sambung. letih betul balik kerja. by the way tomorrow cuti..yahooo!!! :-D

Wednesday, August 5, 2009

At Last! Ayah Shariff balik juga...

Gembira tak terkata bila hubby nak balik bercuti..setiap masa aku menghitung detik dia nak balik tu..seronok betul,dahla Shariff dah besar,boleh bawak berjalan2,dah pandai main,pandai guling sana sini,memang lebih seronok berbanding dengan masa dalam pantang dulu..hahah..

Sanggup jugak aku redah malam2 buta dengan Kak Dah and Abg Sham ambik hubby kat KLIA kol 4 a.m. Masa sampai KLIA tu, aku dok pikir,macamana la rupa hubby aku ni,makin gemok ke,kurus ke,ensem ke,tak ensem ke,botak ke,tak botak ke..hahaha..yela biasa chat and webcam je,mana nak nampak sangat rupa sebenar.heheh..tapi bila dah jumpa,tadela seteruk rupa yang aku sangka,cuma montel and gelap sket je..hahah..

Masuk2 je kereta,terus dia nak dukung Shariff yang tengah tidur tu..comel tul Shariff yang tengah tidur tu..Shariff sampai terbangun bila tengok ayah dia..yang bestnya Shariff macam tau2 je itu ayah dia,langsung tak nangis,lagi nak adala..aku rasa memang baby is born with the instinct la..kenal mak ayah dia..and darah daging dia..why?sebab aku pernah terbaca dalam paper dulu,ada cerita pasal adik beradik yang terpisah dengan 2 benua tanpa pernah berhubung sampai besar pun masih boleh tau sesama sendiri yang diorang tu adik beradik melalui eye contact and gesture saja...pelik bin ajaib betul kan?

Actually hubby balik ni dia tak bagitau family dia,sebab dia nak betul2 buat surprise...masa dia balik aku pantang dulu,surprise dia tak menjadi sebab adik dia dah terbocorkan rahsia.hahahha...this time memang menjadi! Akula tukang simpan rahsia dia tu..hahah..mula2 buat pergi rumah dia,suruh semua orang tunggu kat rumah,konon ada barang aku nak pass,heheh..aku masuk rumah dulu,then buat2 macam nak bagi barang la..tiba2 hubbby masuk sambil dukung Shariff..semua orang terkejut!heheheh...seronok betul dia bila tengok semua terkejut...semua happy.. :)

Bila dia balik,kitorang asik berjalan je kerja..dari KL ke Cameron ke Terengganu...hahah..sempatla jugak aku jumpa mak abah sekejap..ooohh..I miss them soo much..tapi nak buat macamana,mak abah balik lepas raya. Whatever it is,sempatla aku spend masa yang tersangat suntuk dengan diorang,kutip2 buah,makan2 buah..seronoknya musim buah..last year tak jadi sebab asik hujan je,jadi putik2 bunga gugur,buah tak sempat jadi pulak tu..

Pergi Cameron,pergi lawat moyang Shariff,aku rasa dia dah late 80's..kesian,dah tak boleh bangun and berbual sangat after kena strok last year. Seronok jugak bila pergi Cameron jumpa relatives sebelah hubby. Tapi memang penat bila travel jauh ni..Direct 3 hari mengejar masa, KL-Cameron-Terengganu-Cameron-KL...wahhh..aku rasa macam superhero pulak bila dapat maintain energy untuk long travel ni...memangla,sebab bukan aku yang drive!hahahah..

Tapi,hubby cuti kejap je...2 weeks je...17July-31July je...masa dia nak balik tu,memang sedih gila..tapi tak rock aaa nangis2...cuma tersentuh hati aku bila tengok dia sedih masa nak tinggalkan kitorang masuk dalam departure hall...sob...sob...aku pun tunggu and tengok je dia sampai dia hilang...masa tengok tu,sepanjang perjalanan tu,3 kali dia toleh..masa toleh,aku still tengok dia..tak bergerak2...toleh,lambai,toleh,lambai...sampai dia hilang baru aku bergerak..

sedihnya..kena tunggu tahun depan pulak :(




sedapnye nangka goreng yang mak ngah buat!



hubby,Acik Tin, Shariff, father in law



khusyuk gile!



Acik Tin..uncle hubby




tak sabar betul nak tunggu nangka masak..



limau oh limau..macam kemek je limau mak aku ni..


sedap betul pulasan..lagi sedap dari rambutan,tapi nak bukaknya,mak oii..susah!


dah nangis pulak..



happy betul dia dapat ikut kitorang balik kampung...



ni lagi sorang...hepi tak terkata,maklumla ada geng nak main..hahah


kat air terjun lata belatan,nearby umah aku.



sayang ayah tak?


renungan tulus seorang kanak2 yang masih belum tau apa2...




yeahhhhaaa!lambung lagi!lagi!lambung lagi!



cooppppp!!ayah,ada aweks lalu laa!







lunch time!

nama je naik motobot..tapi kena orang tolak gak!ceh,bot rosak!


wait ayah..cek dulu..takut bocor..ayah ni gopoh la..






assalammualaikum onyang! sihat ke?




kesian tom ni..kaki dia capek..orang potong..



opah ngah shariff..




woohoooo..sejuknya ayah!!




tengok ni!nampak tak?nampak tak?nampak pe?tade pape..



kat depan gerai no.7, kea farm,cameron highland






wahh...baca buku khusyuk gila..



yong, kakak sulung hubby



cantik gigi?






kat roof parking,jusco cheras selatan.





finis...

Wednesday, July 15, 2009



Ahhaaa..seperti yang dijanjikan, hari ini kedai La Mademoiselle a.k.a. Tudung Siti, sudah dibuka! Dan yang lebih bestnya,harga pengenalan telah dilancarkan sehingga 31 Julai 2009! Apa lagi, jomla rebut harga pengenalan tu, nanti habis stok.

Oh ye, buat masa sekarang inner tudung belum ada stok. Inner ini bersulam dan bermanik di kepalanya. Kalau berminat,jangan risau, boleh book dahulu. Inner ini bila pakai dengan tudung siti, memang cantik, lebih2 lagi bila pakai dengan kain classic chiffon. Nampak menyerlah! See, dah tak nampak leher berkedut kan?heheh..

Gambar-gambar tudung lain akan diupload tak lama lagi.
Silalah masuk ke kedai saya!

Tuesday, July 14, 2009

Monday, July 13, 2009

Oh Atukku sayang...

Akhirnya, aku ke Kajang juga semalam, selepas dah beberapa kali tertunda sebab Shariff yang masih belum baik dari sakit mata dan selesemanya..

Kebetulan pulak, Lalia nak balik rumah, jadi aku pun pergi hantar diala, at the same time tengok tudung2 yang dah siap jahit..cantek betul...aku rasa macam taknak jual je,rasa macam nak pakai sendiri semua..muahahaha!...eh,amboii..abis bila nak balik modal ni.hahaha...

Masa kat rumah Lalia tu, sempatla aku lepak2 dan buat macam rumah sendiri..tah rasa macam dah get used je,padahal baru few times pergi rumah dia..eeee..tak malunya aku ni..tapi takpela,peduli apa,dah mak dia baik,layan aku macam dah lama kenal,aku apalagi,seronokla...hehehe...Lama jugak aku duduk lepak rumah dia,dalam 1 hour ++, maklumla,hari petang,panas,jadi letih pulak drive dari Melawati ke Balakong tu..

Lepas dah siap belek2 tudung,dan berpuas hati, maka,dengan rancangan seterusnya,aku bertolak ke rumah atuk dan opah Shariff. Aku ikut jalan shortcut dari rumah Lalia ke Simpang Balak..senang je rupanya,tak payah la aku susahkan diri nak lalu ikut Balakong yang sentiasa sesak dengan kereta2 yang selfish+lambat macam labilabi+bengong+tak sabar....dahla jalan sempit.. Bila lalu shortcut tu, tembus depan Shell dekat Simpang Balak...cepat kan?

Masa aku sampai rumah hubby, aku dok termangu2 pulak di dalam kereta..alamak si Shariff ni tertidur pulak..agaknya sebab panas+letih..ibu dia pun letih,apa lagi dia yang masih baby..Tiba2 aku nampak ada orang bukak pintu rumah, oh Ateh rupanya (makcik Shariff)...macam tau2 je aku ada depan rumah..hahaha..cayalah Ateh ni,ada kuasa psikik,boleh celen Yoda..hahaha..

Lepas dah bawak masuk Shariff yang tengah tidur, aku pun keluar rumah semula nak angkut barang2 yang dibawa..tiba2 je dengar ada orang memanggil2 aku dengan bunyi tangisan..oh rupanya Shariff dah panggil ibu dia,pantang betul kalau takde bau aku kat sebelah dia..tau je aku dah angkat bontot. Tak sempat2 nak bersalam2,dah kena nyusukan dia pulak...

Mula2 Shariff bad mood gak, tapi after awhile, dia ok,paling aku suka tengok cara Shariff pandang and cium Atuk dia..comel betul..beriya2 dia main dengan atuk dia..dengan orang lain dia tak peduli sangat..maklumla atuk dia ni rajin sungguh melayan dia,asyik berdukung je..hahaha...oh Atukku sayang....

Malam je, penuh rumah atuk dan opah dengan mak dan bapak sedara Shariff..termasukla the one and only sepupu dia belah hubby, Batrisyia...suke betul melayan si Shariff... :-)



Malu2 pulak dengan atuk..


Ngappp!!!



Emm...baik punye posing..



Lagi sekali!


Wargghhhh!!!


Scratch!scratch!

Auu..auuu...suara siapa lagi kuat atuk??


Alalala...cucu atuk sorang ni..



Emm..wanginye die...



Emm..busyuknya diaaa....



Emm...montelnya diaa.....



ok,sudahla atuk..kita main lain la pulak..



emm..jap2..tengah pikir..jap tau tukkk...



malas la tuk..orang nak tidur la..kita dah ngantuk..



babai tukkk!!